Yarışma ile birlikte önerimiz kent tarafından bakıldığında çeper etkisini güçlendirecek bir dizi işlevsel, lojistik birimi ağaçların izin verdiği ölçüde sınır bölgesinde biriktirmek ile başlıyor. Bu bölge sınır duvarı ile birlikte alanı çepeçevre kuşatacak bir servis yolu ile birlikte çalışıyor.
Bu çeper sert yapısal karakteri ve arkasından algıladığınız koru karakteri, kontrast yapısı ile kentin görsel ve işitsel gürültüsünü geri planda tutmaya çalışan bir işlevsel bölge gibi çalışıyor.
Bu yığının arkasındaysa ağaçların arasına sızan, onların içine doğru kıvrılarak sığışan çeşitli birimler yer alıyor.
Çeperde yer alan çekirdek ve koruya temas eden, onun içine doğru sığışan poliklinik ve yataklı birimler arasındaki bu dualite, malzeme, açıklıklar, şeffaflık, taşıyıcı sistem ve tektonik gibi birçok kategoride mekânsal kurguların temel yaklaşımlarını biçimlendiriyor.

Çeperde biriktirdiğimiz birimlerle birlikte yeni kampüs alanı için bir yerleşim stratejisi kurmak gerekli.
Bizim stratejimiz arazinin kuzey ve doğu cephelerinde ortak kullanıma dair birimleri çözümleyerek, korunun daha sessiz ve derinde kalan alanlarında tüm yataklı birimleri, olabildiğince alçak ve bahçe ile ilişkili şekilde çözümleyebilmek. Ancak haliyle bu bölgeleme stratejisi sıfırdan bir yerleşimin rahatlığında kurulamıyor, ağaçların izin verdiği boşluklar, sınırda devam eden dizilerin arasında oturan yapılar bu bölgeleme stratejisinin temel belirleyicileri.

  • LokasyonErenköy, İstanbul
  • Proje Tipi Yönetim
  • İşveren Sağlık Bakanlığı
  • Proje Yılı 2020
  • İnşaat Alanı 60000m²
  • Arsa Alanı 96000m²
  • Durumu Ulusal Yarışma Mansiyon Ödülü

Ekip:

  • Ömer Selçuk Baz, Mimar
  • Burçin Akcan, Mimar
  • Ece Özdür, Mimar
  • Pınar Kılıç, Mimar
  • Atakan Koca, Mimar
  • Beyza Ayaz, Mimarlık öğrencisi
  • Seda Kurt Şengün, Peyzaj Mimarı
  • Ahmet Topbaş, İnşaat Mühendisi
  • Gizem Kadıoğlu, Mimar
  • Emre Engin, Mimar

Danışmanlar:
Hüseyin Kahvecioğlu
Okan Bal

vaziyet planı
zemin planı
psikiyatri kliniği plan