Savaşa ve onun geride bıraktıklarına dair bir mekan tasarlamanın insanın kafasında soru işaretleri bırakan acı bir tadı var.
Hangi savaş, ölüm, kavga gerçekten yüceltilerek anlatılabilir ki?
Savaş üzerine bir mekan kurmanın amacı ancak tekrar olmaması için, anlamanın öğrenmenin en önemlisi unutmamanın bir yolunu bulmak olurdu.
Bu biraz karışık duygular içinde tasarım önermemizi; Lüleburgaz’ın kentten kırsala geçiş alanında bir düşünme, anlama ve dinleme mekanı kurmak olarak tarif edebiliriz. Hali hazırda var olan peyzajın ıssızlığını ve dinginliğini biraz kontrol altına alıp daha da güçlendirerek, ziyaretçilere peyzajda yok olmaya yüz tutmuş bir yapı yardımıyla bir deneyim mekanı sunabilmek amacımız.
Bu deneyimi; sergi ve anlatı içeriği, mekanın ışığı, yeraltı ve yer üstü dünya, doğal ve yapay peyzaj unsurları ile dönüştürmek ve bir bütün haline getirmeye çalıştık. Savaşın politikasını, yıkıcılığını, onun içinde tek tek insanları ve sonucunu, sonuçsuzluğunu anlamak için bir deneyim mekanı kurmak istediğimiz.

Tasarımı bu anlamda nerdeyse tamamen bir peyzaj üretmek üzerine gelişirdik. Korunacak ve korunması şart olmayan ağaçların içine sığışan, sızan, sürekli devam eden kıvrılan bir duvar, yer altına doğru yavaşça eğilerek, aydınlıktan karanlığa daralarak inilen bir yol, ağaçların arasında kurulan bu boşluğun içinde yüzen program parçaları ve taşıyıcı ayaklar ve tüm bunları usulca örten yapraksı bir peyzaj örtüsü…

Bu örtünün kırsal doku karakterine bağlı ve az müdahale edilmiş içerisinde yarı belirgin odak noktaları olan sakin bir parkın içinde belli belirsiz var olmasını hedefliyoruz.
Mevcut topografya ve peyzajın üzerinde hafifçe asılı duran bu örtü gerilimli bir ilişkiyi tarif ediyor. Sanki toprak bu tuhaf kıvrımlarda yarılıp kesilmiş ve yukarıya çekilmiş gibi. Eksiltilen bu parça yeniden bir peyzaj olarak tekrar yerine konmuş. Ama artık tam olarak eskisi gibi değil.

İçerde açılan bu kıvrımlı boşluk akışkan serbest bir mekanı tarif ediyor, sergi çok amaçlı salon, kütüphane ve diğer programlar bu alanın içine sığışırken saçağı üzerlerinde taşıyorlar. Giriş rampasından başlayıp çıkışa kadar bir döngüde takip ettiğiniz organik duvar ile saçak arasından gelen ışık, anlatıyı ve deneyimi kurgulayan ana unsurlar olarak var oluyor.

  • LokasyonLüleburgaz
  • Proje Tipi Müze Sergi, Kültür
  • İşveren Lüleburgaz Belediyesi
  • Proje Yılı 2019
  • İnşaat Alanı 1600m²
  • Arsa Alanı 11000m²
  • Durumu Ulusal Yarışma - 1. Ödül - Uygulama Proje Devam Ediyor
  • Tasarım Ekibi: Ömer Selçuk Baz, Mimar
  • Okan Bal, Şehir Plancısı
  • Ece Özdür, Mimar
  • Pınar Kılıç, Mimar
  • Atakan Koca, Mimar
  • Firdevs Ermiş, Mimar
  • Sergi İçeriği ve Tasarımı: Mahir Polat
  • Ayça Bayrak

eskizler

vaziyet planı / çevre doku
maket
vaziyet planı
maket / bitki örtüsü ve yapı ilişkisi
zemin kat planı

a-a kesiti

b-b kesiti

kesit gif

sergi kurgusu
sergiden
detay kesiti